Beowulf – Skandinavian eeppinen sankari

beowulfHwæt! We Gardena in geardagum,
þeodcyninga, þrym gefrunon,
hu ða æþelingas ellen fremedon.
Oft Scyld Scefing sceaþena þreatum

Tarina sankarista nimeltä Beowulf on erittäin vanha, sillä sen kerrotaan tulevan jo 1000-luvulta tai hieman sitä aiemmin ja tarinan kerronta tapahtuu muinaisenglannilla runon muodossa, joka sisältää liki 3200 säettä. Tästä eeppisestä tarinasta on käännetty lukuisia versioita ja valmistettu useita elokuvia, jotka jaksavat kiehtoa muinaisesta keskiajasta ja siihen liittyvistä fantasiahahmoista kiinnostuneita.

Beowulfin seikkailut sijoittuvat 500-luvulle viikinkiajan Skandinaviaan, jossa Beowulf taistelee hirviöitä vastaan, nousee sankariksi ja kohtaa oman kuolevaisuutensa.

Fantasiatarinan jännittävät tapahtumat

Tarina kertoo suuresta soturista, jonka nimi on Beowulf ja joka saapuu muinaiseen Tanskan Lejreen, daanien valtakuntaan tarkoituksenaan pelastaa kuningaskunta kohtaamalla hirviö Grendel. Grendel on hirviö, joka on lähtöisin Kainin suvusta, josta syntyvät kaikki peikot ja hirviöt. Grendel pitää daanien kuninkaan Hrothgarin valtakuntaa pelon vallassa surmaten ja syöden ihmisiä useita vuosia. Beowulf saapuu miehineen Tanskaan ja surmaa hirviön aseettomana paljain käsin.

Tästä seuraa daanien kuningas Hroðgarin järjestämät hillittömät juhlat Beowulfin kunniaksi, jotka keskeyttää Grendelin äiti, joka tulee kostamaan poikansa kuoleman ja Beowulfin on jälleen taisteltava, mutta tällä kertaa vedenalaisessa maailmassa. Beowulfia odottaa suuri palkinto kuningas Hroðgarilta ja suuri sankari päättää palata kotimaahansa.

Vuosikymmenien kuluttua Beowulf joutuu kotimaassaan taistelemaan lohikäärmettä vastaan aseenkantajansa Wiglafin kanssa, joka sattui olemaan ainoa, jolla oli tarpeeksi rohkeutta seurata häntä lohikäärmeen piilopaikkaan. Beowulf onnistuu voittamaan lohikäärmeen, mutta haavoittuu myös itse kuolettavasti. Kaiken kaikkiaan Beowulf joutuu elokuvassa taistelemaan kolmea hirviötä vastaan, mikä on elokuvaversioissa esitelty mahtipontisesti massiiviseksi taisteluksi hyvän ja pahan välillä.

Muun muassa tunnettu kirjailija J.R.R. Tolkien sai innoituksen Taru Sormusten herrasta – teoksille juuri Beowulfista kertovasta tarinasta.

Beowulf-aiheiset elokuvat

Beowulfista on tehty 3 elokuvaversiota vuosina 1999, 2005 ja 2007. Vuonna 1999 valmistunut versio on selkeä ”oikeiden ihmisten” tähdittämä elokuva, joka seurasi erittäin löyhästi tarinaa Beowulfista ja hänen seikkailuistaan. Kertomusta oli maustettu ajan henkeen sopivilla aineksilla, kuten esimerkiksi siihen aikaan trendikkäillä sci-fi-lisäyksillä. Christopher Lambert oli monen Beowulf fanin mielestä elokuvan parasta antia. 2005 oli aika tehdä uusi Beowulfista kertova elokuva, joka sai nimekseen Beowulf & Grendel. Monet pitävät tätä islantilaista elokuvaversiota todenmukaisimpana tarinalle näyttelijöiden, kuten Gerard Butlerin, Ingvar E. Sigurdssonin ja ruotsalaisen Stellan Skarsgårdin toteuttamana.

Tunnetuin on varmasti vuonna 2007 Robert Zemeckisin ohjaama vapaasti tarinaa seuraava fantasiaelokuva, jossa tarinan henkilöt on nerokkaasti animoitu tunnettujen näyttelijöiden ulkonäön mukaisiksi. Myös näyttelijöiden liikkeet tallentuivat uudella liikkeenkaappaustekniikalla, jotta elokuvan hahmojen liikkeet olisivat mahdollisimman todenmukaiset. Elokuva sai paljon kiitosta erityisesti animoinnistaan ja tunnetut näyttelijät houkuttelivat monia elokuvien ystäviä, sillä elokuvassa olivat mukana muun muassa Angelina Jolie ja Anthony Hopkins.

Beofulf peleissä

Beowulfin eeppinen tarina löytyy myös jännittävinä peliversioina, kuten esimerkiksi viihdyttävänä lautapelinä, jossa ilta sujuu mukavasti taistellen ilkeää Grendeliä, ilkimyksen äitiä ja lohikäärmettä vastaan. Beowulfin tarinan lumoihin pääsee myös pelaamalla esimerkiksi PlayStation-konsolilla, jolloin muinainen fantasiamaailma avautuu tv-ruutuun pelaajan taistellessa muun muassa Tanskan kruunusta, johtaessa soturit sotaan ja vastustaessa pahuutta. PlayStationin lisäksi peli on saatavilla myös Xboxille. Tietokoneista pitävälle pelaajalle löytyy Beowulfin seikkailuista kertova peliversio myös tietokoneille.

Konsoli– ja lautapelien sijaan voidaan Beowulfin seikkailuja kokea myös nettikasinoilla, sillä tämä viikinkisoturi löytyy myös hauskana ja myös erittäin jännittävänä kolikkopelinä. Beowulf on täydellinen seikkailu pelaajalle, joka pitää kolikkopeleistä ja kelojen pyörittämisestä, sillä peli tarjoaa koristeellisia viikinkiaikojen hahmoja, sekä tuttuja Wild-merkkejä. Pelaajan osuessa satunnaisesti Grendel Attack –peliin saa pelaaja palkinnoksi Wildeja. Free spins Scatter –symbolien osuessa kohdalle laukaisevat ilmaiskierrokset. Kierrosten määrä vaihtelee Beowulfin ja lohikäärmeen välillä tapahtuvan taistelun päätöksen mukaan. Jos kiinnostuit, niin voit tutustua Beowulfin kiehtovaan maailmaan jo tänään!