Historia

Yksi maailman suosituimmista videopelihahmoista sai alkunsa kun Nintendo julkaisi vuonna 1981 Donkey Kong -pelin, jossa tynnyreitä väistellen ja tasolta toiselle hypellen Mario pelastaa pulassa olevan neidon.

Nintendo päätti käyttää samaa pelihahmoa uudelleen vuonna 1983, kun se julkaisi Mario Bros. -pelin, jolla oli myöhemmin huomattavasti suurempi vaikutus kuin alkuperäisellä Donkey Kongilla. Pelisarja sai jatkoa kun vuonna 1985 julkaistiin Super Mario Bros, joka on edelleen monien 80- ja 90-luvilla kasvaneiden ensimmäinen videopeli. Vuonna 1992 julkaistu Mario Kart oli Mario-sarjan ensimmäinen autopeli ja myöhemmin sen perusteella tehtiin useita vastaavanlaisia autopelejä.

Vaikutus

Alkuperäinen Super Mario on sinällään merkittävä peli, että sen hahmojen ja pelimekaniikan varaan rakennettiin kokonainen peliteollisuuden haara. Jos ajatellaan myyntiä ja jatko-osien määrää, ovat Super Mario Bros. ja Mario Kart Nintendon tärkeimmät pelit. Sarjan päähenkilö, Mario, on selvästikin ollut Nintendolle erittäin tärkeä hahmo, koska erilaisia Mario-aiheisia pelejä on useita kymmeniä ja kullekin Nintendon tärkeimmälle konsolille on myös julkaistu ainakin yksi Mario-sarjan peli. Yhteenlaskettuna kaikkia erilaisia Mario-aiheisia videopelejä onkin myyty yli 500 miljoonaa kappaletta, joten se on selvästi maailman menestynein pelisarja.

Myös videopelien historian alkutaipaleella tällä sarjalla on ollut valtavan suuri vaikutus. Se on vaikuttanut lukemattomiin muihin kilpailijoiden peleihin ja sitä kautta kokonaiseen tasohyppelygenreen. Sittemmin Super Mario -brändin ympärille on tehty useita pelejä, TV-sarjoja, elokuvia, T-paitoja ja lähes loputon määrä muita oheistuotteita.

Juoni

Super Mario -sarjassa itse Mario on pelaajan ohjaama päähahmo, mutta joukkoon lyöttäytyy usein myös hänen veljensä Luigi ja muitakin hahmoja, joita pääsee ohjaamaan. Tavallisesti Mario-pelien juoni on hyvin yksinkertainen: Koopa vangitsee prinsessa Peachin ja Mario vapauttaa hänet nujertamalla Koopan.

Kilpailu

Koska Nintendo hyödynsi tasohyppelystään tunnettua hahmoa Mario Kart -autopelissä, muutkin pelitalot innostuivat seuraamaan sen jalanjäljissä ja istuttivat omat hahmonsa kilpa-autoihin.

Yksi Super Marion merkittävä kilpailija oli Segan Sonic-siili. Vuonna 1991 Sega julkaisi oman konsolinsa ja osallistui tasohyppelykisaan. Myöhemmin kilpailuun on osallistunut lukemattomia muita hahmoja ja pelitaloja, mutta Mario on edelleen tasohyppelypelien kiistaton kuningas.