Mario Kart

Mario Kart on autopeli, jossa Super Mario -sarjasta tutut hahmot kisailevat keskenään mikroautoilla. Kuhunkin kisaan voi osallistua enintään kaksitoista pelaajaa. Se noudattaa muista Mario-peleistä tuttua tyyliä; koko pelin väripaletti on kuin sarjakuvalehdistä ja realismin ei ole annettu häiritä hauskanpitoa. Radalta löytyy erilaisia tavaroita, jotka voivat esimerkiksi nopeuttaa autoa tai antaa sille erilaisia aseita. Monista autopeleistä poiketen Mario Kartissa muiden pelaajien kimppuun voi hyökätä ja muutamissa pelitiloissa taisteleminen onkin koko kisan päätarkoitus.

Mario Kart -sarjan ensimmäinen peli julkaistiin vuonna 1992 ja myöhemmin se on saanut useita jatko-osia. Super Nintendon julkaisun jälkeen melkein jokaiselle Nintendon konsolille on julkaistu oma Mario Kart -peli ja vuonna 2015 näitä pelejä oli yhteensä 11 kappaletta.

Pelisarjan konsoliversioissa esiintyy yhteensä Super Mariosta tuttua 48 pelihahmoa ja Mario Kart 8 -pelissä on peräti 36 pelihahmoa. Kaikissa peleissä ovat kuitenkin Mario, Luigi, Koopa, Princess Peach, Yoshi ja Toad. Hahmon valinnalla on hieman merkitystä, koska kullakin hahmolla ja mikroautolla on hieman erilaiset ominaisuudet. Esimerkiksi Luigi ja joku kevyt mikroauto sopivat hyvin yhteen, koska silloin tiukoissa kurveissa ajaminen on helppoa.

Suunnannäyttäjä

Mario Kart on osoittautunut monien pelien innoittajaksi. Sen alunperin julkaissut Nintendo on tietysti on luonut useita jatko-osia alkuperäiselle Mario Kartille. Myös monet muut pelitalot ovat hyödyntäneet tilaisuutta ja ovat tehneet sen kaltaisia pelejä. Kun Nintendon pelikoneisiin sai internet-yhteyden, voitiin myös Mario Kartia pelata netin välityksellä kaverien kanssa. Samoihin aikoihin myös selainpohjaiset pelit kasvattivat suosiotaan ja Mario Kartista tehtiin useita klooneja.

Mario Kartin suosio selittynee paljolti juuri sillä, että ensimmäisenä maaliin saapuminen ei ole pelin ainoa tavoite. Siinä on myös aina ollut useita erilaisia pelitiloja, jotka muuttavat pelin toimintaa oleellisesti. Tavallisesti mukana on ainakin neljä tilaa: Grand Prix, Time Trial, VS ja Battle. Monien mielestä taistelutila on kaikkein hauskin, koska siinä ensimmäisenä maaliin saapumisen sijasta tarkoituksena onkin mahdollisimman pitkään hengissä selviytyminen. Muut pelitilat ovat suhteellisen tavanomaisia, koska niissä todellakin ajetaan kilpaa. Samalla tietysti Mario-sarjasta tutut aseet ja temput antavat kisalle oman lisämausteensa.